Kések élezése

| | , ,

Tegnap a ráérős perceimben egy kicsit utána olvastam, hogy a késeket hogyan is kell élesíteni. Ezzel kapcsolatban már régebben is rengeteg videót láttam a youtube-on, szóval nem is azzal volt a gond, hogy hogyan csináljam, hanem azzal, hogy milyen szögben kell az élesítést elvégezni.

Rengeteg guglizás után végül az angol nyelvű wikipedia-n találtam rá a megoldásra. A Knife sharpening szócikket elolvasva, ez a mondat tartalmazza a lényeget:

Very sharp knives sharpen at about 10 degrees (which for a double-ground edge implies that the included angle is a 20-degree angle).

vagyis nyers fordításban:

A nagyon éles késeket körülbelül 10 fokos szögben élesítik (ez a két oldalról élezett kések esetében 20 fokos élszöget jelent).

Tehát az már adott, hogy milyen szögben élesítsem a késeket, viszont nem volt itthon semmi, melynek a lejtése 10 fokos lett volna, így szétnéztem a műhelyben és találtam egy 3,5 centi vastag kb 10 centi széles (és legalább 2 méter hosszú, de ez nem lényeges adat) deszkát.

A 10 fokos lejtéshez egy egyszerű 3,5/tangens(10) képlettel meghatároztam a levágandó hosszt (19,85 centi), továbbá levágtam egy 20 fokos lejtéshez szükséges 9,6 centis deszkát is. A levágás után mindkettőt átlósan kettévágtam, így 2-2, 10 és 20 fokos darab lett.

Ezután 3 különböző finomságú csiszolópapírból is vágtam 10-10 centis csíkokat (800-as, 1500-as és 2000-es volt itthon), majd ezeket ráhelyeztem a 10, illetve 20 fokos "lejtőkre".

A csiszolás az alábbi módon történt: A kis fadarabokat egy vízszintes felületre raktam (konkrétan az íróasztalomra), majd a kést is vízszintesen tartva, elkezdtem a "lejtőn tologatni" a pengét. Először a 800-as papírral és 20 fokos lejtővel kezdtem. A csiszolópapírt állandóan nedvesen tartva, a kés éléből eltávolítottam a korábbi élezésekkor keletkező gödröket, hibákat (körülbelül fél-háromnegyed óra alatt). Miután az éle egyenes és nagyjából hibamentes lett, még mindig a 800-as csiszolópapírral, de már a 10 fokos lejtőn kialakítottam a penge végső élszögét (jobb lett volna 280-as papírral kezdeni, mert 2 óra ment el az élszög végső kialakításával). A durva csiszolás után jöhetett a penge élének finomítása.

A finomítás/polírozás végig a 10 fokos lejtésű fán történt, először az 1500-as finomságú vízpapírral (azt végig nedvesen tartva). A mélyebb karcolások eltüntetése után átváltottam a 2000-es (egyben az itthon levő legfinomabb) vízpapírra. Ezzel az utolsó karcokat is eltüntettem az élezett részről (természetesen a penge többi része még karcos maradt, de egyszer majd ez ellen is teszek, csak ez nem mostanában lesz). A következő két képen látható a végeredmény (a második képen bejelöltem, hogy meddig lett élezve, illetve polírozva).

Kés éle (nincs megjelölve)

Kés éle (jelölt)

A körülbelül 4 óráig tartó élezés végeredménye viszont elég meggyőző lett, ugyanis a kés pengéje olyan éles, hogy egy hajszálat is meg tudtam hámozni, illetve félbe tudtam vágni, szóval nem ajánlatos taperolni az élét.

Meghámozott hajszál 1

Meghámozott hajszál 2

Azt még halkan megjegyezném, hogy élezés közben 6 helyen vágott meg a kés, pedig csak egy kicsit értem hozzá az éléhez. A hat vágásból egy még vérzett is, úgyhogy ha valaki megpróbálkozik ezzel, akkor csak óvatosan, mert egy hirtelen mozdulat és csúnya vágási sebeket lehet szerezni, melyek nem fájnak, mivel a vágás kevésbé roncsol (nem úgy, mint egy papírlap, ami gyakorlatilag felszakítja a bőrt), viszont azért kellemetlen.

2 hozzászólás

avatarrola vilmos
2012. Július 20. 06:31:43


Üdv. kiváncsi vagyok a módszeredre. Most vásároltam egy Ontario sp 6- os kést. Bár az ismertetöben azt irták hogy a dobozból kivéve is borotvaéles, de ez nem igaz.

» Válasz

avatarFefy
2012. Július 20. 13:16:36

Szia!

Rákerestem erre a késre, de már első ránézésre is érdekesen néz ki. Az éle gyakorlatilag a penge hátsó feléhez közeledve egyre nagyobb élszögű, ami nem tudom, hogy mire jó, de a képek alapján vágásra biztosan nem. Ha sikerül a fent leírt módszerrel megélezni, akkor majd írd már meg. Egyébként ha nagyon lassan halad az utolsó pár fázis (vagyis a polírpapíros rész) a penge keménysége miatt, akkor érdemes beszerezni hozzá egy kis gyémántporos polírpasztát. Ez ugyanis lényegesen felgyorsítja a folyamatot.

» Válasz

Hozzászólás küldéshez jelentkezz be!

Download Vivaldi Today!

Hasznos oldalak, linkek

tutorial.hu

Honlapkészítés, weboldal készítés kapcsán hasznos leírások


WebPillangó

Webprogramozás és grafika, photoshop leírások és kiegészítők


Programozás

fefy.info bejegyzések

Mindent a webről a kezdőktől a profikig bezáróan

Valid XHTML1.0 | valid CSS | 100% tableless
© 2011 - 2024 blog.fefy.info | Az oldal betöltődési ideje: 1.9s