A közösségi oldalak veszélyei

| | , , ,

A napokban belefutottam egyik ismerősöm által feltöltött képekbe a facebook-on. Meggondolatlanul a profiljában a fél lakás fent volt, címmel, telefonszámmal. Ez utóbbival nem is lett volna gond, ha csak azok látják, akik amúgy is tudják, hogy az illető hol lakik. Én viszont kipróbáltam egy friss profillal is és ezzel is láttam mindent.

Sajnos szomorú, hogy a facebook hirdeti a közösségi oldal felhasználónak védelmét, közben az alapértelmezett beállítások szerint pedig a fél világ megtudhat mindent.

Kedves tükörben magadat fotózó ismerősöm (és mindenki, aki hasonló tevékenységet folytat), vedd a fáradtságot és állítsd be, hogy ki mit nézhessen meg. Lehet nem is gondolják sokan, hogy ez (mármint, hogy bárki megnézheti az adatainkat és láthatja a fotóinkat) mekkora probléma. Egy betörő így simán ki tudja szemelni az áldozatát, fel tudja mérni, hogy mi hol van, ha szerencséje van, még az is lesz írva, hogy mikor üres a lakás. Innentől kezdve már csak be kell törni és lehet vinni az értékeket. Nem szeretnék linkelni, de aki keres az 1 percen belül 10-15 cikket is találhat, amikben arról számoltak be, hogy kirámolták a lakást a facebook-on található információk segítségével.

A kedvencem egyébként az, amikor az emberek közzéteszik, hogy éppen nyaralnak a világ másik végén és teljesen üres a lakás. Miért nem lehet ezt utólag megosztani a nagy nyilvánossággal? Én is szívesen kiraknám, hogy nyaralok. Sőt meg is teszem, csak ezt nem fogja mindenki látni. A szűk baráti köröm láthatja csak, más nem. Az ember baráti köre pedig talán nem akar kirabolni...

Szóval mint látható, a legszebb megoldás az lenne mindenki(!) részéről, ha alapból mindenki tiltva lenne és csak azok láthatnák a képeket/adatokat, akiket szeretnénk, hogy lássák. Beállítani nem bonyolult, habár így "Kukutyinfalváról" nem tudják lájkolni a fürdőszobában fotózott képünket, viszont így nem is látják a betörők sem, ami valljuk be, hogy fontosabb, mint az, hogy mutogassuk magunkat mindenféle ismeretlennek.

0 hozzászólás

Még nem érkezett hozzászólás...

Hozzászólás küldéshez jelentkezz be!

Download Vivaldi Today!

Hasznos oldalak, linkek

tutorial.hu

Honlapkészítés, weboldal készítés kapcsán hasznos leírások


WebPillangó

Webprogramozás és grafika, photoshop leírások és kiegészítők


Programozás

fefy.info bejegyzések

Mindent a webről a kezdőktől a profikig bezáróan

Valid XHTML1.0 | valid CSS | 100% tableless
© 2011 - 2024 blog.fefy.info | Az oldal betöltődési ideje: 971ms