A mai fiatalság és a helyesírás

| | , ,

Ez a bejegyzés már régóta érik, mivel egyre inkább zavaróvá válik a közösségi oldalakon megfigyelhető helyesírási trend. Aki regisztrálva van bármelyik közösségi oldalon, az maga is megtapasztalhatja a fiatalság által képviselt helyesírási normákat.

Ezen normák sajnos ellent mondanak minden, az iskolában tanított helyesírási normáknak. Többek között gondolok az írásjelek nem megfelelő használatára, a kis- és nagybetűk helytelen használtára, a szavak helytelen írására, stb..

Ha csak szavakat szeretnék kiemelni, akkor a következők a kedvenceim: ojan, muszály,  wan, wár, lessz.

Ezen belül még megemlíthetném a trágárabb szavakat is (az ember azt hinné, hogy legalább káromkodni helyesen tud a fiatalság, de hát még ez se megy nekik sajnos): segfely, hüje, takaroggy, álat, szemát.

Ha egész mondatokat (sokkal inkább mondatra hasonlító töredékeket) is szeretnék kiemelni, akkor a következő stílust kell elképzelni:

ez egy hoszú mondat tele hejesirási hibákkal mondat közbeni íráslyelekt mondat elelyi nagybettüt es mondatvégi íráslyelet mellőzve

Viszont, hogy senki ne mondja, hogy ezt csak úgy kitaláltam, itt egy pár hozzászólás (név nélkül) az egyik meg nem nevezett közösségi oldalról:

mutasak keményebet 1 2x 200 ast:D erösitöt xd
valaki nem akar ki jöni strand ra?
Látalak strandon dolgoztam ma.:D
te gyökér..xd mekkora bulvolt..azta mindenit...xd besikerült rugni nem kicsit...xd

Ennél természetesen vannak rosszabb példák is, csak megpróbáltam a lehető legkultúráltabb mondatokat összeválogatni, melyeket azért meg is lehet érteni.

A fenti példák körülbelül demostrálják azt, hogy manapság mi a menő, a divatos a fiatalok körében, és ez nem biztos, hogy a jövőt tekintve jó dolog. Mondhatni a helyesírás manapság már nem divat, pedig mennyivel könnyebben érthető lenne egy-egy hozzászólás, ha tartalmazna írásjeleket, illetve az elküldés előtt a word helyírás-ellenőrzője is átvizsgálná a szöveget.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy én teljesen helyesen írok, mivel én se tudok mindig mindent jól leírni, és nekem is van még mit fejlődni, de azért törekszem arra, hogy nagyjából helyesírási hibáktól mentes szövegeket írjak.

A nagyjából hibamentes szöveg érdekében pedig ritkán, de azért fel szoktam lapozni a helyesírási szabályzatot is, valamint neten is rákeresek egy-egy szó, vagy kifejezés helyes írásmódjára, mivel én nem tartom szégyennek a helyes írás (meg)tanulását. Pedig ha valaki, akkor én biztosan utáltam a magyar órákat.

0 hozzászólás

Még nem érkezett hozzászólás...

Hozzászólás küldéshez jelentkezz be!

Download Vivaldi Today!

Hasznos oldalak, linkek

tutorial.hu

Honlapkészítés, weboldal készítés kapcsán hasznos leírások


WebPillangó

Webprogramozás és grafika, photoshop leírások és kiegészítők


Programozás

fefy.info bejegyzések

Mindent a webről a kezdőktől a profikig bezáróan

Valid XHTML1.0 | valid CSS | 100% tableless
© 2011 - 2024 blog.fefy.info | Az oldal betöltődési ideje: 664ms